
Chlebek pita lub naan
z patelni
Przygotowałam dziś małą grecką ucztę, której częścią były fantastyczne, proste w wykonaniu chlebki z patelni, w stylu chlebka pita lub naan. Chlebki z tego przepisu wychodzą miękkie i puszyste, lekko przypieczone i pachnące oregano. Świetnie nadają się jako dodatek do pieczonych czy grillowanych mięs lub sosów w stylu curry.
Składniki:
na około 8 niewielkich chlebków
- 200g mąki pszennej chlebowej 750
- 50g mąki pszennej tortowej 450 + dodatkowo do podsypywania
- 100g jogurtu greckiego
- ok. 1/3 szklanki mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać z grubsza łyżką, następnie przez chwilę wyrobić w misce. Gdy składniki połączą się, ciasto powinno mieć dość luźną, klejącą konsystencję. Przełożyć je następnie na blat i podsypując niewielką ilością mąki wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i plastyczne. Nie należy przesadzać z ilością dodawanej mąki – ostatecznie ciasto powinno pozostać dość miękkie i luźne, może się też lekko kleić. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski podsypanej mąką i pozostawić na około 30min. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części i z każdej uformować kulkę. Każdą z porcji rozwałkować cienko, podsypując sobie w razie potrzeby mąką. Jeśli chcemy uzyskać chlebek w stylu pita, ciasto należy rozwałkować do grubości ok. 4-5mm, natomiast w stylu naan – 2-3mm.
Chlebki smażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni przez około 1-2min z jednej strony (pita nieco dłużej niż naan i na nieco mniejszej mocy palnika) – należy obracać je wtedy, gdy jedna strona będzie przyrumieniona, a z drugiej pojawi się sporo bąbelków. Po obróceniu smażyć nieco krócej – chlebek powinien punktowo mocno się przypiec w miejscach największych pęcherzyków, ale nie przypalić.
Smacznego 🙂

