
Souvlaki
z sosem tzatziki
Souvlaki to aromatyczne greckie szaszłyki, pieczone na ruszcie, często podawane w towarzystwie sałatki greckiej i chlebka pita oraz pysznego sosu tzatziki. Razem tworzą wspaniałą grecką ucztę, idealną na przykład na spotkania w większym gronie – łatwo przygotować wielkie porcje mięsa i dodatków, i dzielić się nimi przy wspólnym stole.
Souvlaki
Składniki:
- ok. 400-500g łopatki wieprzowej
- 1 i 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/4 łyżeczki suszonej mięty
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Mięso oczyścić z błonek, pokroić w grubą kostkę (ok. 1,5 -2cm), starając się zachować mniej więcej podobną wielkość kawałków. Następnie przygotować marynatę: wymieszać oregano, słodką paprykę, tymianek, cząber i miętę, dodać ok. 1/2 łyżeczki soli (do smaku, w zależności od ilości mięsa), szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Następnie mięso skropić lekko sokiem z cytryny (około 1 łyżeczką soku), dodać przyprawy i polać całość oliwą. Całość dokładnie wymieszać, by każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami i lekko zwilżony oliwą.
Na koniec przyprawione mięso odstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc – im dłużej mięso pozostanie w marynacie, tym będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Gdy mięso nabierze już smaku przypraw, należy nabić je na patyczki do szaszłyków. Souvlaki można smażyć na patelni grillowej – najpierw na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć je z każdej strony, następnie zmniejszyć moc palnika na średnią i dosmażyć jeszcze przez ok. 10-15min, aż mięso będzie usmażone w środku, ale pozostanie soczyste. Souvlaki z zewnątrz mogą mocno się przybrązowić lub nawet punktowo przypalić – to efekt pożądany 😉 Do smażenia można wykorzystać także grill elektryczny lub klasyczny.
Tzatziki
Składniki:
- 300g jogurtu greckiego
- 1/2 długiego ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- posiekany koperek
Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli i odstawić na chwilę, aż nieco puści wodę. Następnie odcisnąć dokładnie ogórka, dodać jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem, ewentualnie dodać kilka kropel oliwy z oliwek.
Smacznego 🙂

