Souvlaki
Na słono,  Obiad

Souvlaki

z sosem tzatziki

Souvlaki to aromatyczne greckie szaszłyki, pieczone na ruszcie, często podawane w towarzystwie sałatki greckiej i chlebka pita oraz pysznego sosu tzatziki. Razem tworzą wspaniałą grecką ucztę, idealną na przykład na spotkania w większym gronie – łatwo przygotować wielkie porcje mięsa i dodatków, i dzielić się nimi przy wspólnym stole.

Souvlaki

Składniki:

  • ok. 400-500g łopatki wieprzowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Mięso oczyścić z błonek, pokroić w grubą kostkę (ok. 1,5 -2cm), starając się zachować mniej więcej podobną wielkość kawałków. Następnie przygotować marynatę: wymieszać oregano, słodką paprykę, tymianek, cząber i miętę, dodać ok. 1/2 łyżeczki soli (do smaku, w zależności od ilości mięsa), szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Następnie mięso skropić lekko sokiem z cytryny (około 1 łyżeczką soku), dodać przyprawy i polać całość oliwą. Całość dokładnie wymieszać, by każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami i lekko zwilżony oliwą.

Na koniec przyprawione mięso odstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc – im dłużej mięso pozostanie w marynacie, tym będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Gdy mięso nabierze już smaku przypraw, należy nabić je na patyczki do szaszłyków. Souvlaki można smażyć na patelni grillowej – najpierw na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć je z każdej strony, następnie zmniejszyć moc palnika na średnią i dosmażyć jeszcze przez ok. 10-15min, aż mięso będzie usmażone w środku, ale pozostanie soczyste. Souvlaki z zewnątrz mogą mocno się przybrązowić lub nawet punktowo przypalić – to efekt pożądany 😉 Do smażenia można wykorzystać także grill elektryczny lub klasyczny.

Tzatziki

Składniki:

  • 300g jogurtu greckiego
  • 1/2 długiego ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • posiekany koperek

Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli i odstawić na chwilę, aż nieco puści wodę. Następnie odcisnąć dokładnie ogórka, dodać jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem, ewentualnie dodać kilka kropel oliwy z oliwek.

Smacznego 🙂

Souvlaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *