
Spaghetti bolognese
Po Risotto czas na kolejny włoski klasyk – spaghetti bolognese, w moim niekoniecznie włoskim wydaniu. Moja wersja sosu bolońskiego nie wymaga wielogodzinnego gotowania, jak oryginalne włoskie przepisy, ale również smakuje świetnie.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 puszki pomidorów np. pelati
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki wytrawnego wina czerwonego lub białego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano
- do podania: makaron spaghetti, parmezan, świeża bazylia
Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, selera pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. W sporym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu. Gdy cebula lekko się zeszkli dodać marchew i selera, smażyć razem 3-4min, następnie dodać czosnek, krótko razem podsmażyć. Do warzyw wrzucić mięso mielone, rozdrobnić je i połączyć z warzywami, następnie zwiększyć moc palnika i smażyć mięso, aż lekko się przyrumieni a woda odparuje. Po odparowaniu wody wlać wino i zredukować je całkowicie. Następnie wrzucić pomidory z puszki wraz z sokiem, nieco rozdrobnić je łyżką i połączyć z mięsem, dodać nieco soli i pieprzu. Zmniejszyć moc palnika na średnio-małą i gotować całość około 30-45min, aż sos dość mocno się zredukuje. Na koniec doprawić solą, pieprzem i oregano do smaku.
Gdy sos zgęstnieje znacznie, można ugotować makaron w dość mocno osolonej wodzie, a do sosu dodać 3-5 łyżek wody z makaronu, uważając, by nie rozwodnić mocno sosu.
Po ugotowaniu makaronu lubię wrzucić go od razu do gotowego sosu bolognese i wymieszać całość w garnku, ale jest to opcjonalne. Spaghetti podawać posypane startym drobno parmezanem i posiekanymi listkami bazylii.
Smacznego 🙂

