
Słodko-kwaśny sos chili
Aromatyczny sos chili idealnie pasuje do sajgonek, spring rollsów czy azjatyckich sałatek. Ilość ostrej papryczki można dostosować pod swoje gusta, by osiągnąć idealny balans smaków.
Do wykonania sosu można również użyć pasty z ostrej papryczki zamiast świeżego chili – ja wykorzystywałam ok. 1/2 łyżeczki takiej pasty.
Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 3cm kawałek imbiru
- 1 papryczka chili (ilość do smaku)
- 50g brązowego lub trzcinowego cukru
- 200ml + 2 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- skórka z 1/2 limonki
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Imbir pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać – dla mniejszej ostrości można usunąć nasiona z papryczki – i nieco zmiażdżyć ostrzem noża.
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia cukru. Następnie gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 – 20 minut, do lekkiego zredukowania się całości.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, następnie dodawać stopniowo do sosu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji – sos powinien być płynny ale zawiesisty, po przestygnięciu nieco zgęstnieje. Może nie być konieczności dodawania całej mąki.
Całość zagotować, następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Można podawać od razu lub przelać do słoiczka/butelki i przechowywać kilka dni w lodówce.
Smacznego 🙂

