pesto
Na słono,  Przekąski i dodatki

Pesto

z bazylii

Dziś gościnny występ mojego B. – pesto to jego specjalność i zawsze on się tym zajmuje 😉 Jego przepis jest dość elastyczny, w dużej mierze „na oko” i „do smaku”. Poniżej wrzucam przykładowe propocje, ale warto je dostosować samemu, by uzyskać pesto idealne.

Składniki:

  • listki z 2 doniczek bazylii
  • ok. 50-70g parmezanu
  • ok. 50-70g orzechów (piniowych, włoskich, nerkowców lub ich mieszanki)*
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 – 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Na suchej patelni podprażyć nieco orzechy, aż będą lekko przybrązowione. Bazylię, parmezan rozdrobniony na mniejsze kawałki, orzechy i czosnek wrzucić do blendera, dodać nieco oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Zblendować krótko, następnie w miarę potrzeby dodawać więcej oliwy i blendować do uzyskania pożądanej konsystencji i stopnia rozdrobnienia – najlepiej niezbyt długo, by nie rozdrobnić pesto na zupełną papkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

* zazwyczaj dajemy pół na pół orzechy włoskie i nerkowca, taki smak najbardziej nam pasuje

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *