Kotlety z soczewicy i buraków
Na słono,  Obiad

Kotlety z soczewicy i buraków

Powitajmy gorąco Bartka i jego gościnny występ! Przygotował mi dziś pyszne kotlety z soczewicy i buraków, które to mogą nawrócić na stronę wege każdego zatwardziałego mięsożercę – a przynajmniej nam bardzo posmakowały 😉

Kotlety z soczewicy w takiej wersji świetnie komponują się z delikatnym purée z kalafiora i sałatką grecką.

Składniki:

na 2-3 porcje
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 225g buraków startych na dużych oczkach
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
  • ok. 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Soczewicę namoczyć w letniej wodzie przez co najmniej 30 minut, po tym czasie odsączyć i zblendować na jednolitą pastę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce umieścić wszystkie składniki kotletów: zblendowaną soczewicę, starte buraki, posiekaną cebulę, czosnek i świeże zioła, dodać sól i pieprz, następnie wymieszać i wyrobić całość do uzyskania zwartej masy.

Z powstałej masy uformować ok. 9-10 kotlecików, następnie smażyć je na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut z każdej strony, do uzyskania przypieczonego, brązowego koloru.

Smacznego 🙂

Kotlety z soczewicy i buraków

Kotlety z soczewicy i buraków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *