
Pancakes serowe
na słono
Pewnego razu przyszła mi do głowy iście rewolucyjna myśl – jak smakowałyby pancakes w wersji słonej…? Spróbowałam więc, a efekt wyszedł przepyszny. Placuszki są lekkie, puszyste i aromatyczne, a do tego niesamowicie proste w wykonaniu. Można je też wzbogacić o inne dodatki, np. posiekaną paprykę czy szynkę.
Składniki:
na ok. 8-9 małych placuszków
- 200g mąki pszennej
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g sera cheddar
- 35g masła
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Masło roztopić i lekko przestudzić. Ser zetrzeć na drobnych oczkach a dymkę ze szczypiorkiem drobno posiekać. Do miski wbić jajka, dodać kefir i mleko, lekko razem roztrzepać rózgą kuchenną lub widelcem. Dodać masło, drobno starty ser i dymkę, dodać przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, oregano, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać całość. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników. Powinniśmy otrzymać dość gęste ale wciąż lekko lejące się ciasto – nie powinno zbyt mocno rozlewać się na patelni.
Pancakes smażyć bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni, na średniej mocy palnika. Patelnię rozgrzać, następnie układać placuszki po około 1 dużej łyżce ciasta każdy (można też usmażyć duże pancakes, wedle uznania). Odwracać na drugą stronę wtedy, gdy powierzchnia placka będzie leciutko ścięta i widoczne będą na niej małe bąbelki – pancakes powinny być złocistobrązowe z zewnątrz. Dosmażyć chwilę z drugiej strony, aż ta również się przybrązowi.
Smacznego 🙂

