
Spring rolls z kurczakiem teriyaki
Oto danie, które dostało u nas ocenę „10/10 polecam” – świeże, pełne smaku spring rolls z soczystym kurczakiem, podane z pysznym sosem chili to świetna propozycja na lekki obiad w azjatyckim stylu.
Składniki:
na 8-9 spring rolls
- 8-9 polędwiczek z kurczaka (ok. 400g)
- 3 łyżki sosu/marynaty teriyaki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego do smażenia)
- 8-9 arkuszy papieru ryżowego (o sporej średnicy)
- 100g cienkiego makaronu ryżowego (Vermicelli)
- liście sałaty lodowej lub kilka garści rukoli
- 1 spora szalotka
- 1 marchewka
- ok. 10cm kawałek ogórka
- garść listków świeżej mięty
- opcjonalnie: szczypta płatków chili, sriracha, kilka pasków oshinko
Na początek przygotować kurczaka i makaron:
W misce wymieszać 3 łyżki sosu teriyaki, 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę soku z limonki, dodać imbir oraz czosnek starte na drobnych oczkach, całość wymieszać. Opcjonalnie można dodać szczyptę płatków chili. W marynacie umieścić umyte i oczyszczone polędwiczki, dokładnie wymieszać, następnie całość przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania na min. 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin. Przed smażeniem kurczak powinien być w temperaturze pokojowej, dlatego warto zostawić go na blacie na godzinę przed smażeniem.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej kokosowy. Kurczaka odsączyć z marynaty i smażyć na sporym ogniu, po ok. 3-4 min z każdej strony, aż będzie w pełni usmażony ale dalej soczysty.
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu – ważne by go nie rozgotować. Gotowy makaron wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego i z 1 łyżką soku z limonki.
Następnie przygotować warzywa:
Sałatę lodową (jeśli używamy) pociąć na ok. 1cm paski. Szalotkę pokroić w cienkie piórka, a marchewkę w cienkie słupki. Ogórka pokroić w cieniutkie długie plastry – najlepiej na mandolinie lub przy pomocy obieraczki do warzyw. Listki mięty porwać na mniejsze kawalki.
Teraz można skomponować spring rolls:
Uwaga – nie należy przesadzać z ilością składników, by spring rolls łatwo było zamykać.
Papier ryżowy moczyć przez 2-3 sekundy w wodzie i układać na desce. Na środku papieru ułożyć 3-4 plasterki ogórka, równo obok siebie, zostawiając po ok. 2cm po bokach i większą wolną przestrzeń na górze i dole. Na ogórku ułożyć małą garść sałaty lub rukoli, posypać kilkoma kawałkami listków mięty, następnie ułożyć część makaronu ryżowego, obok makaronu ułożyć paski marchewki, szalotkę i pasek oshinko, jeśli go używamy. Na koniec ułożyć polędwiczkę z kurczaka (jeśli jest duża, można przekroić ją wzdłuż na pół) i opcjonalnie pokropić srirachą. Całość zawinąć podobnie jak krokiety – założyć boki do środka, dolną część papieru założyć na farsz, następnie zawinąć spring rollsa, dociskając calość i tworząc jak najbardziej ścisły rulon.
Podawać od razu z sosem o lekkiej konsystencji, na przykład ze słodko-kwaśnym sosem chili.
Smacznego 🙂

