
Pasta jajeczna z awokado
Na śniadanie poleca się pasta jajeczna z awokado – nieco lżejsza i zdrowsza wersja klasycznej pasty jajecznej, w towarzystwie świeżego pieczywa lub wafli kukurydzianych. Mniam!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ogórek gruntowy lub kawałek szklarniowego
- garść suszonych na słońcu pomidorów
- 3-4 plasterki szynki
- dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
- sól, pieprz, sok z limonki
Jajka ugotować na twardo, obrać i rozdrobnić widelcem lub posiekać. Awokado przekroić na pół, łyżką wydrążyć miąższ i polać go sokiem z limonki. Następnie jeśli awodako jest dobrze dojrzałe, wystarczy rozdrobnić miąższ widelcem razem z jajkami, jeśli nie – pokroić w kostkę i dodać do jajek.
Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, następnie drobno posiekać suszone pomidory, szynkę i dymkę wraz ze szczypiorkiem. Posiekane składniki dodać do jajek. Do całości dodać majonez i jogurt, dokładnie wymieszać. Jeśli konsystencja nie będzie wystarczająco kremowa, dodać więcej majonezu lub jogurtu. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Smacznego 🙂

