Pasta jajeczna z awokado
Na słono,  Śniadanie i kolacja

Pasta jajeczna z awokado

Na śniadanie poleca się pasta jajeczna z awokado – nieco lżejsza i zdrowsza wersja klasycznej pasty jajecznej, w towarzystwie świeżego pieczywa lub wafli kukurydzianych. Mniam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ogórek gruntowy lub kawałek szklarniowego
  • garść suszonych na słońcu pomidorów
  • 3-4 plasterki szynki
  • dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, sok z limonki

Jajka ugotować na twardo, obrać i rozdrobnić widelcem lub posiekać. Awokado przekroić na pół, łyżką wydrążyć miąższ i polać go sokiem z limonki. Następnie jeśli awodako jest dobrze dojrzałe, wystarczy rozdrobnić miąższ widelcem razem z jajkami, jeśli nie – pokroić w kostkę i dodać do jajek.

Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, następnie drobno posiekać suszone pomidory, szynkę i dymkę wraz ze szczypiorkiem. Posiekane składniki dodać do jajek. Do całości dodać majonez i jogurt, dokładnie wymieszać. Jeśli konsystencja nie będzie wystarczająco kremowa, dodać więcej majonezu lub jogurtu. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *