
Kotlety z soczewicy i buraków
Powitajmy gorąco Bartka i jego gościnny występ! Przygotował mi dziś pyszne kotlety z soczewicy i buraków, które to mogą nawrócić na stronę wege każdego zatwardziałego mięsożercę – a przynajmniej nam bardzo posmakowały 😉
Kotlety z soczewicy w takiej wersji świetnie komponują się z delikatnym purée z kalafiora i sałatką grecką.
Składniki:
na 2-3 porcje
- 150g czerwonej soczewicy
- 225g buraków startych na dużych oczkach
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
- ok. 1 i 1/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Soczewicę namoczyć w letniej wodzie przez co najmniej 30 minut, po tym czasie odsączyć i zblendować na jednolitą pastę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce umieścić wszystkie składniki kotletów: zblendowaną soczewicę, starte buraki, posiekaną cebulę, czosnek i świeże zioła, dodać sól i pieprz, następnie wymieszać i wyrobić całość do uzyskania zwartej masy.
Z powstałej masy uformować ok. 9-10 kotlecików, następnie smażyć je na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut z każdej strony, do uzyskania przypieczonego, brązowego koloru.
Smacznego 🙂

