
Quesadillas z kurczakiem i warzywami
podane z guacamole
Quesadillas to szybkie, sycące danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej – tortille wypełnione serem i dodatkami. Doskonale smakuje w towarzystwie guacamole, czyli sosu z awokado, lub salsy pomidorowej. Uwaga z doświadczenia – nie warto żałować sera 😉 Z poniższego przepisu otrzymamy 3 lub 4 tortille (mniej lub bardziej „napakowane”).
Quesadillas z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 1 filet z kurczaka (ok. 200g)
- 3-4 tortille pszenne
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 250-300g sera żółtego, startego
- olej do smażenia
- sok z limonki
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- przyprawy:
- sól, pieprz
- 3/4 łyżeczki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawami i odrobiną soku z limonki. Dodać do niego mąkę kukurydzianą i całość dokładnie wymieszać, następnie zostawić do zamarynowania na ok. 30min. Po tym czasie kurczaka podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Usmażonego kurczaka przełożyć do większej miski.
Pokroić resztę warzyw: cebulę w piórka, paprykę w paski. Podsmażyć je krótko na odrobinie oleju, doprawiając solą i pieprzem. Gdy warzywa zaczną lekko mięknąć, zdjąć je z patelni i dodać do kurczaka.
Do kurczaka z warzywami dodać również odsączoną kukurydzę i fasolę, cały farsz wymieszać. Starty ser i farsz należy później podzielić na ilość tortilli, które chcemy przygotować.
Patelnię (można użyć grillowej lub sporej płaskiej) rozgrzać, ułożyć na niej jedną tortillę, posypać częścią sera i na jednej połowie ułożyć część farszu, rozkładając go płasko i ściśle – warto zostawić ok. 1cm wolnego brzegu.
Quesadillas smażyć na średnim ogniu, aż większość sera zacznie się rozpuszczać – należy wtedy złożyć tortillę na pół, zakładając połowę z samym serem na farsz. Podsmażyć jeszcze krótko z obu stron, aż tortilla będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca. Gotową quesadillę przełożyć na deskę, pozostawić na 2-3 minuty, następnie przekroić na pół. W podobny sposób przygotować resztę tortilli.
Podawać na ciepło z guacamole lub salsą pomidorową.
Guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1-2 pomidory
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z ok. 1 limonki
- sól, pieprz
- opcjonalnie: świeża kolendra, świeża papryczka chili
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ, np. przy pomocy łyżki. Miąższ rozdrobnić w misce widelcem (jeśli awokado jest mało dojrzałe, można spróbować pomóc sobie blenderem), dodać część soku z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do awokado.
Do sosu można dodać kawałek posiekanej papryczki chili i listki świeżej kolendry. Całość doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z limonki.
Smacznego 🙂

