Quesadillas
Na słono,  Obiad

Quesadillas z kurczakiem i warzywami

podane z guacamole

Quesadillas to szybkie, sycące danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej – tortille wypełnione serem i dodatkami. Doskonale smakuje w towarzystwie guacamole, czyli sosu z awokado, lub salsy pomidorowej. Uwaga z doświadczenia – nie warto żałować sera 😉 Z poniższego przepisu otrzymamy 3 lub 4 tortille (mniej lub bardziej „napakowane”).

Quesadillas z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka (ok. 200g)
  • 3-4 tortille pszenne
  • 1/2 papryki
  • 1 cebula
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 250-300g sera żółtego, startego
  • olej do smażenia
  • sok z limonki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • przyprawy:
    • sól, pieprz
    • 3/4 łyżeczki czosnku
    • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
    • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawami i odrobiną soku z limonki. Dodać do niego mąkę kukurydzianą i całość dokładnie wymieszać, następnie zostawić do zamarynowania na ok. 30min. Po tym czasie kurczaka podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Usmażonego kurczaka przełożyć do większej miski.

Pokroić resztę warzyw: cebulę w piórka, paprykę w paski. Podsmażyć je krótko na odrobinie oleju, doprawiając solą i pieprzem. Gdy warzywa zaczną lekko mięknąć, zdjąć je z patelni i dodać do kurczaka.

Do kurczaka z warzywami dodać również odsączoną kukurydzę i fasolę, cały farsz wymieszać. Starty ser i farsz należy później podzielić na ilość tortilli, które chcemy przygotować.

Patelnię (można użyć grillowej lub sporej płaskiej) rozgrzać, ułożyć na niej jedną tortillę, posypać częścią sera i na jednej połowie ułożyć część farszu, rozkładając go płasko i ściśle – warto zostawić ok. 1cm wolnego brzegu.

Quesadillas smażyć na średnim ogniu, aż większość sera zacznie się rozpuszczać – należy wtedy złożyć tortillę na pół, zakładając połowę z samym serem na farsz. Podsmażyć jeszcze krótko z obu stron, aż tortilla będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca. Gotową quesadillę przełożyć na deskę, pozostawić na 2-3 minuty, następnie przekroić na pół. W podobny sposób przygotować resztę tortilli.

Podawać na ciepło z guacamole lub salsą pomidorową.

Guacamole

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1-2 pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z ok. 1 limonki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: świeża kolendra, świeża papryczka chili

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ, np. przy pomocy łyżki. Miąższ rozdrobnić w misce widelcem (jeśli awokado jest mało dojrzałe, można spróbować pomóc sobie blenderem), dodać część soku z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do awokado.

Do sosu można dodać kawałek posiekanej papryczki chili i listki świeżej kolendry. Całość doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z limonki.

Smacznego 🙂

Quesadillas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *