
Ciasteczka orzechowe
Proste, kruche ciasteczka orzechowe to kolejny bożonarodzeniowy klasyk z zeszytu mojej Mamy. Są proste w wykonaniu i rozpływają się w ustach 😉
Składniki:
- 300g mąki
- 200g zimnego masła
- 100g orzechów włoskich mielonych
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
Ze wszystkich składników zrobić ciasto kruche – na przykład przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie: zimne masło posiekać dokładnie z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrabiać krótko, do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie ciasto schłodzić przez około 1h w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4mm i wycinać ciasteczka. Przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180º przez około 12 – 15min, aż będą lekko przyrumienione. Schłodzić ciasteczka, następnie udekorować np. roztopioną czekoladą.
Smacznego 🙂

