Ciasteczka orzechowe
Ciastka,  Na słodko

Ciasteczka orzechowe

Proste, kruche ciasteczka orzechowe to kolejny bożonarodzeniowy klasyk z zeszytu mojej Mamy. Są proste w wykonaniu i rozpływają się w ustach 😉

Składniki:

  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 100g orzechów włoskich mielonych
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego

Ze wszystkich składników zrobić ciasto kruche – na przykład przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie: zimne masło posiekać dokładnie z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrabiać krótko, do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie ciasto schłodzić przez około 1h w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4mm i wycinać ciasteczka. Przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180º przez około 12 – 15min, aż będą lekko przyrumienione. Schłodzić ciasteczka, następnie udekorować np. roztopioną czekoladą.

Smacznego 🙂

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *