
Owsianka
z cynamonową nutą
Świetna propozycja na śniadanie, którego nie trzeba rano szykować 😉 Owsiankę przygotowaną w taki sposób robimy wieczorem, a rano cieszymy się michą pyszności.
Składniki:
na 2-3 porcje
- 2 szklanki płatków owsianych „górskich”
- 2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko
- syrop klonowy
- opcjonalnie: dowolne bakalie, np. rodzynki, suszone śliwki, suszone daktyle, orzechy włoskie itp.
Do miski wsypać płatki owsiane i zalać mlekiem. Dodać cynamon, doprawić do smaku syropem klonowym (ok. 1-2 łyżki). Jabłko pokroić na małe kawałki lub w kostkę, jeśli używamy bakalii w stylu śliwki lub daktyle, posiekać je na kawałki. Jabłko i bakalie wymieszać z płatkami. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki – płatki w tym czasie zmiękną.
Rano owsiankę dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczek. Owsianka smakuje świetnie na zimno i na ciepło – można ją podgrzać w mikrofalówce. Jeśli do owsianki chcemy dodać orzechy, dodajemy je rano przed podaniem.
Smacznego 🙂

