Na słodko,  Śniadanie i kolacja

Owsianka

z cynamonową nutą

Świetna propozycja na śniadanie, którego nie trzeba rano szykować 😉 Owsiankę przygotowaną w taki sposób robimy wieczorem, a rano cieszymy się michą pyszności.

Składniki:

na  2-3 porcje
  • 2 szklanki płatków owsianych „górskich”
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko
  • syrop klonowy
  • opcjonalnie: dowolne bakalie, np. rodzynki, suszone śliwki, suszone daktyle, orzechy włoskie itp.

Do miski wsypać płatki owsiane i zalać mlekiem. Dodać cynamon, doprawić do smaku syropem klonowym (ok. 1-2 łyżki). Jabłko pokroić na małe kawałki lub w kostkę, jeśli używamy bakalii w stylu śliwki lub daktyle, posiekać je na kawałki. Jabłko i bakalie wymieszać z płatkami. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki – płatki w tym czasie zmiękną.

Rano owsiankę dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczek. Owsianka smakuje świetnie na zimno i na ciepło – można ją podgrzać w mikrofalówce. Jeśli do owsianki chcemy dodać orzechy, dodajemy je rano przed podaniem.

Smacznego 🙂

Owsianka cynamonowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *