Nuggetsy z kurczaka
Na słono,  Obiad

Nuggetsy z kurczaka

z dipem limonkowym

Jak się przekonałam, nuggetsy z kurczaka nie muszą być smażone na głębokim tłuszczu, by być pyszne, chrupiące i soczyste. Pieczone, lekko pikantne nuggetsy są zdecydowanie lżejsze, prostsze w wykonaniu i bardzo smaczne, szczególnie podane z lekkimi dodatkami – na przykład świeżym, kwaskowatym dipem limonkowym i prostą sałatką z roszponki.

Nuggetsy z kurczaka

Składniki:

  • ok. 500g fileta z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (lub więcej)
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
  • pieprz
  • sok z limonki
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • ok. 4-5 szklanek płatków kukurydzianych
  • ok. 2 łyżki oleju

Na początek należy wymieszać przyprawy do zamarynowania kurczaka – 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, paprykę wędzoną i ostrą, czosnek, cebulę suszoną, dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Następnie filet z kurczaka pokroić na spore kawałki, np. na ok. 1,5cm plastry, skropić lekko sokiem z limonki i wymieszać z przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. Odstawić na ok. 30min lub dłużej, by mięso nabrało smaku.

Po tym czasie w większej misce roztrzepać lekko jajko z jogurtem, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą soli i pieprzu. Do masy jogurtowej dodać kurczaka, delikatnie wymieszać i odstawić na kolejne 30min.

Płatki kukurydziane zblendować do uzyskania bardzo drobnej panierki. Można je także rozdrobnić, wsypując płatki do mocnego woreczka i zgniatając je wałkiem. Kawałki kurczaka obtaczać dokładnie w płatkach i układać na blaszce wyłożonej papierem. Przygotowane w ten sposób nuggetsy można posmarować delikatnie olejem przy pomocy pędzelka (będą wtedy bardziej chrupiące i złociste), ale nie jest to konieczne.

Nuggetsy piec w temperaturze 200º, najpierw przez około 15min na dolnej grzałce z termoobiegiem. Następnie wyjąć je z piekarnika i obrócić, oraz ewentualnie posmarować je olejem z drugiej strony. Piec kolejne 5min w 200º z górną grzałką (opcja grill). Podawać z sosami (na przykład z dipem limonkowym) i sałatką.

Dip limonkowy

Składniki:

  • 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
  • sok i skórka otarta z połowy limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: świeża mięta

Jogurt wymieszać z sokiem oraz skórką z limonki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i syropem klonowym – syrop powinien zbalansować kwaskowaty smak limonki. Ewentualnie można dodać kilka posiekanych listków mięty – fajnie podkreślają świeżość dipu.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *