
Nuggetsy z kurczaka
z dipem limonkowym
Jak się przekonałam, nuggetsy z kurczaka nie muszą być smażone na głębokim tłuszczu, by być pyszne, chrupiące i soczyste. Pieczone, lekko pikantne nuggetsy są zdecydowanie lżejsze, prostsze w wykonaniu i bardzo smaczne, szczególnie podane z lekkimi dodatkami – na przykład świeżym, kwaskowatym dipem limonkowym i prostą sałatką z roszponki.
Nuggetsy z kurczaka
Składniki:
- ok. 500g fileta z kurczaka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (lub więcej)
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
- pieprz
- sok z limonki
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- ok. 4-5 szklanek płatków kukurydzianych
- ok. 2 łyżki oleju
Na początek należy wymieszać przyprawy do zamarynowania kurczaka – 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, paprykę wędzoną i ostrą, czosnek, cebulę suszoną, dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Następnie filet z kurczaka pokroić na spore kawałki, np. na ok. 1,5cm plastry, skropić lekko sokiem z limonki i wymieszać z przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. Odstawić na ok. 30min lub dłużej, by mięso nabrało smaku.
Po tym czasie w większej misce roztrzepać lekko jajko z jogurtem, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą soli i pieprzu. Do masy jogurtowej dodać kurczaka, delikatnie wymieszać i odstawić na kolejne 30min.
Płatki kukurydziane zblendować do uzyskania bardzo drobnej panierki. Można je także rozdrobnić, wsypując płatki do mocnego woreczka i zgniatając je wałkiem. Kawałki kurczaka obtaczać dokładnie w płatkach i układać na blaszce wyłożonej papierem. Przygotowane w ten sposób nuggetsy można posmarować delikatnie olejem przy pomocy pędzelka (będą wtedy bardziej chrupiące i złociste), ale nie jest to konieczne.
Nuggetsy piec w temperaturze 200º, najpierw przez około 15min na dolnej grzałce z termoobiegiem. Następnie wyjąć je z piekarnika i obrócić, oraz ewentualnie posmarować je olejem z drugiej strony. Piec kolejne 5min w 200º z górną grzałką (opcja grill). Podawać z sosami (na przykład z dipem limonkowym) i sałatką.
Dip limonkowy
Składniki:
- 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
- sok i skórka otarta z połowy limonki
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: świeża mięta
Jogurt wymieszać z sokiem oraz skórką z limonki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i syropem klonowym – syrop powinien zbalansować kwaskowaty smak limonki. Ewentualnie można dodać kilka posiekanych listków mięty – fajnie podkreślają świeżość dipu.
Smacznego 🙂

