Pierniczki
Ciastka,  Na słodko

Pierniczki

Święta nie mogą obejść się bez pięknie lukrowanych pierniczków! Tutaj sprawdzony wielokrotnie przepis mojej Mamy. Warto przygotować je na początku grudnia, by odmiękły. Można to także przyśpieszyć, przechowując pierniczki w szczelnym pojemniku z połówką jabłka. Gdy będą już miękkie, można je udekorować np. lukrem.

Składniki:

  • 500g mąki
  • 10g proszku do pieczenia
  • 200g miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika*
  • 200g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu, 1 i 1/2 łyżki kakao

Mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i opcjonalnie kakao wymieszać.

W garnuszku podgrzewać razem masło, cukier puder i miód, do połączenia. Następnie mieszankę przestudzić do temperatury pokojowej.

Z suchych składników, jajka i wystudzonej mieszanki zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą (można podzielić na kilka porcji, by później łatwiej się wałkowało) i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wycinać foremkami ciasteczka.

Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180º przez około 10min, aż będą złoto-brązowe.

*można dodać więcej, w zależności od tego, jak silnie aromatyczna jest przyprawa

Smacznego 🙂

Pierniczki

Pierniczki

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *