
Pierniczki
Święta nie mogą obejść się bez pięknie lukrowanych pierniczków! Tutaj sprawdzony wielokrotnie przepis mojej Mamy. Warto przygotować je na początku grudnia, by odmiękły. Można to także przyśpieszyć, przechowując pierniczki w szczelnym pojemniku z połówką jabłka. Gdy będą już miękkie, można je udekorować np. lukrem.
Składniki:
- 500g mąki
- 10g proszku do pieczenia
- 200g miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika*
- 200g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
- opcjonalnie: dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu, 1 i 1/2 łyżki kakao
Mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i opcjonalnie kakao wymieszać.
W garnuszku podgrzewać razem masło, cukier puder i miód, do połączenia. Następnie mieszankę przestudzić do temperatury pokojowej.
Z suchych składników, jajka i wystudzonej mieszanki zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą (można podzielić na kilka porcji, by później łatwiej się wałkowało) i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wycinać foremkami ciasteczka.
Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180º przez około 10min, aż będą złoto-brązowe.
*można dodać więcej, w zależności od tego, jak silnie aromatyczna jest przyprawa
Smacznego 🙂





Jeden Komentarz
Anonim
Sprawdzony przepis są niezawodne.