Na słono,  Śniadanie i kolacja

Pasta jajeczna

Na pierwszy ogień coś bardzo prostego – pasta jajeczna. Zdominowała ostatnimi czasy nasze weekendowe śniadania – pojawia się na naszym stole praktycznie co tydzień, w towarzystwie świeżego chleba lub pieczywa chrupkiego. Przepis jest bardzo elastyczny – można dodać do niego na co tylko ma się ochotę, ja podaję tutaj naszą ulubioną kombinację smaków.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2-3 plasterki szynki
  • 6-7 suszonych na słońcu pomidorów
  • garść czarnych oliwek
  • szczypiorek
  • 2 łyżki lekkiego majonezu
  • pół łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, ostra musztarda

Jajka ugotować na twardo, obrać i rozdrobnić widelcem lub posiekać drobno. Szynkę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, oliwki i szczypiorek posiekać. Posiekane składniki wymieszać z rozdrobnionymi jajkami, dodać majonez i jogurt. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną ostrej musztardy. Podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *