
Pasta jajeczna
Na pierwszy ogień coś bardzo prostego – pasta jajeczna. Zdominowała ostatnimi czasy nasze weekendowe śniadania – pojawia się na naszym stole praktycznie co tydzień, w towarzystwie świeżego chleba lub pieczywa chrupkiego. Przepis jest bardzo elastyczny – można dodać do niego na co tylko ma się ochotę, ja podaję tutaj naszą ulubioną kombinację smaków.
Składniki:
- 4 jajka
- 2-3 plasterki szynki
- 6-7 suszonych na słońcu pomidorów
- garść czarnych oliwek
- szczypiorek
- 2 łyżki lekkiego majonezu
- pół łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, ostra musztarda
Jajka ugotować na twardo, obrać i rozdrobnić widelcem lub posiekać drobno. Szynkę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, oliwki i szczypiorek posiekać. Posiekane składniki wymieszać z rozdrobnionymi jajkami, dodać majonez i jogurt. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną ostrej musztardy. Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego 🙂

