
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych – przygotowywałam je już wieeele razy w formie babeczek, dziś przyszedł czas na klasyczną formę, w dużej blaszce. Ciasto inspirowane przepisem z Moich Wypieków wyszło przepyszne – miękkie, wilgotne i aromatyczne, a krem z serka dopełnia idealnie całości.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 320g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (można pominąć)
- 5 jajek
- 150g brązowego lub trzcinowego cukru
- 150g drobnego białego cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 320ml oleju
- 400g marchewki startej na dużych oczkach
- ok. 100g orzechów włoskich
- 250g ananasa z puszki
Prostokątną formę o wymiarach 26×36 wyłożyć papierem. Orzechy z grubsza posiekać, ananasa odsączyć i pokroić w dość drobną kostkę.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy wymieszać. Do osobnej miski wlać olej, dodać do niego cukier biały, brązowy i z wanilią, wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Następnie do mieszanki dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając dokładnie po dodaniu każdego.
Suche składniki przesiać do miski z mokrymi, całość wymieszać krótko rózgą kuchenną, do połączenia się składników. Do gotowego ciasta dodać marchewkę, orzechy i ananasa, całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej foremki, wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 170º, przez ok. 40min – do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z foremki i posmarować kremem.
Krem z serka philadelphia
Składniki:
- 80g masła
- 2 – 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 250g serka philadelphia
- 2 – 3 łyżki płynnego miodu
- do dekoracji np.: cynamon, połówki orzechów włoskich
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Pod koniec ucierania dodać miód. Następnie do masy dodawać partiami serek philadelphia, ucierając całość po każdej partii. Na koniec w razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Gotowym kremem posmarować wierzch wystudzonego ciasta i udekorować np. orzechami włoskimi i cynamonem.
Smacznego 🙂


Jeden Komentarz
Hutnik
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a krem z serka Philadelphia to już po prostu mistrzostwo!