Chlebek bananowy
Ciasta,  Na słodko

Chlebek bananowy

Co zrobić z nadmiarem zbyt dojrzałych, poczerniałych bananów? Na przykład lekki, mięciutki i banalny w przygotowaniu chlebek bananowy. Chlebek z tego przepisu bardziej przypomina lekkie bananowe ciasto niż chlebek, ale zamysł pozostaje ten sam.

Składniki:

  • 80g masła + dodatkowe do posmarowania foremki
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 szklanki brązowego cukru*
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Masło roztopić i lekko przestudzić. Jajka roztrzepać lekko przy pomocy rózgi lub widelca, dodać cukier, sól i masło, wymieszać do połączenia. Następnie do mokrych składników dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i cynamonem, z grubsza wymieszać.

Banany rozgnieść widelcem na papkę (mogą pozostać widoczne małe grudki), dodać do ciasta i wymieszać rózgą lub widelcem tylko do połączenia. Foremkę „keksówkę” o wymiarach 10cm x 25cm lub większą wysmarować masłem i oprószyć mąką, następnie przelać do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170º przez ok. 50-60min, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu pozostawić w foremce do lekkiego wystudzenia.

*można dodać go mniej lub więcej, w zależności jak słodkie są banany – ja dawałam mniej więcej 1/2 szklanki dla już nieco poczerniałych bananów

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *