
Chlebek bananowy
Co zrobić z nadmiarem zbyt dojrzałych, poczerniałych bananów? Na przykład lekki, mięciutki i banalny w przygotowaniu chlebek bananowy. Chlebek z tego przepisu bardziej przypomina lekkie bananowe ciasto niż chlebek, ale zamysł pozostaje ten sam.
Składniki:
- 80g masła + dodatkowe do posmarowania foremki
- 2 jajka
- ok. 1/2 szklanki brązowego cukru*
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 mocno dojrzałe banany
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Masło roztopić i lekko przestudzić. Jajka roztrzepać lekko przy pomocy rózgi lub widelca, dodać cukier, sól i masło, wymieszać do połączenia. Następnie do mokrych składników dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i cynamonem, z grubsza wymieszać.
Banany rozgnieść widelcem na papkę (mogą pozostać widoczne małe grudki), dodać do ciasta i wymieszać rózgą lub widelcem tylko do połączenia. Foremkę „keksówkę” o wymiarach 10cm x 25cm lub większą wysmarować masłem i oprószyć mąką, następnie przelać do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170º przez ok. 50-60min, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu pozostawić w foremce do lekkiego wystudzenia.
*można dodać go mniej lub więcej, w zależności jak słodkie są banany – ja dawałam mniej więcej 1/2 szklanki dla już nieco poczerniałych bananów
Smacznego 🙂

