Orange chicken
Na słono,  Obiad

Orange chicken

czyli kurczak w sosie pomarańczowym

Oto mój pomysł na znanego „orange chicken” w lekkiej i szybkiej w wykonaniu wersji. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu i brokuła.

Składniki:

  • 200-250g fileta z kurczaka
  • 2 i 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • 2 pomarańcze
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia, np. kokosowy
  • cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2cm kawałek imbiru
  • sól, pieprz, płatki chili lub kawałek ostrej papryki

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać do niego sodę oczyszczoną, łyżeczkę miodu, łyżkę sosu sojowego, ok. 1/4 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszać i pozostawić do zamarynowania na ok. 30min.

W tym czasie przygotować sos i dodatki, jak np. ryż i blanszowanego brokuła.

Wycisnąć sok z pomarańczy – najlepiej z jak największą ilością miąższu. Do soku dodać łyżkę sosu sojowego, szczyptę płatków chili, 1 i 1/2 łyżeczki miodu i ok. łyżkę soku z cytryny – ilość zależy od tego, jak słodkie są pomarańcze. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszać dokładnie.

Czosnek, imbir i białą część z dymki posiekać drobno, a szczypiorek z dymki pokroić w skośne paski.

Do kurczaka dodać mąkę kukurydzianą i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wymieszać tak, by kawałki kurczaka były równo pokryte mąką, następnie dodać sezam i ponownie dokładnie wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać ok. łyżkę oleju, następnie na patelnię wrzucić kurczaka, przemieszać starając się rozdzielić go na pojedyncze kawałki, i smażyć na średnio – dużej mocy palnika na złoty kolor. Należy jednak uważać by go nie przypalić – przez dodatek miodu marynata może szybko się karmelizować.

Gdy kurczak będzie w większości zrumieniony, dodać czosnek, imbir i białą część dymki, podsmażyć razem przez ok. 1min, następnie sos zamieszać w naczyniu i wlać do kurczaka. Zagotować na średnim ogniu – sos powinien lekko zgęstnieć i oblepić kurczaka. Gotować 1-2 minuty, następnie doprawić w razie potrzeby solą i sokiem z cytryny lub dodatkowym sosem sojowym.

Gotowy orange chicken podawać posypane szczypiorkiem i opcjonalnie dodatkową szczyptą sezamu.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *