
Orange chicken
czyli kurczak w sosie pomarańczowym
Oto mój pomysł na znanego „orange chicken” w lekkiej i szybkiej w wykonaniu wersji. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu i brokuła.
Składniki:
- 200-250g fileta z kurczaka
- 2 i 1/2 łyżeczki miodu
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka białego sezamu
- 2 pomarańcze
- sok z cytryny
- olej do smażenia, np. kokosowy
- cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2cm kawałek imbiru
- sól, pieprz, płatki chili lub kawałek ostrej papryki
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać do niego sodę oczyszczoną, łyżeczkę miodu, łyżkę sosu sojowego, ok. 1/4 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszać i pozostawić do zamarynowania na ok. 30min.
W tym czasie przygotować sos i dodatki, jak np. ryż i blanszowanego brokuła.
Wycisnąć sok z pomarańczy – najlepiej z jak największą ilością miąższu. Do soku dodać łyżkę sosu sojowego, szczyptę płatków chili, 1 i 1/2 łyżeczki miodu i ok. łyżkę soku z cytryny – ilość zależy od tego, jak słodkie są pomarańcze. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszać dokładnie.
Czosnek, imbir i białą część z dymki posiekać drobno, a szczypiorek z dymki pokroić w skośne paski.
Do kurczaka dodać mąkę kukurydzianą i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wymieszać tak, by kawałki kurczaka były równo pokryte mąką, następnie dodać sezam i ponownie dokładnie wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać ok. łyżkę oleju, następnie na patelnię wrzucić kurczaka, przemieszać starając się rozdzielić go na pojedyncze kawałki, i smażyć na średnio – dużej mocy palnika na złoty kolor. Należy jednak uważać by go nie przypalić – przez dodatek miodu marynata może szybko się karmelizować.
Gdy kurczak będzie w większości zrumieniony, dodać czosnek, imbir i białą część dymki, podsmażyć razem przez ok. 1min, następnie sos zamieszać w naczyniu i wlać do kurczaka. Zagotować na średnim ogniu – sos powinien lekko zgęstnieć i oblepić kurczaka. Gotować 1-2 minuty, następnie doprawić w razie potrzeby solą i sokiem z cytryny lub dodatkowym sosem sojowym.
Gotowy orange chicken podawać posypane szczypiorkiem i opcjonalnie dodatkową szczyptą sezamu.
Smacznego 🙂
