
Ciasteczka owsiane
z orzechami
Piękną mamy wiosnę tej zimy… Czas więc na wiosenne porządki i odkurzenie bloga. Na dobry (ponowny) początek – szybki i prosty przepis na pyszne ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi. Powstały spontanicznie, jako efekt improwizacji, ale zgodnie stwierdzamy, że efekt jest pyszny!
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych (górskich)
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru białego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z ok. 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 100g masła
- 2 jajka
- duża garść orzechów włoskich
Masło roztopić w garnuszku i gotować na średnim ogniu, aż zacznie lekko brązowieć. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Orzechy posiekać na dość drobne kawałki.
Płatki owsiane, mąkę, cukier biały i trzcinowy, proszek do pieczenia oraz cynamon wymieszać w misce. Następnie do suchych składników wlać roztopione masło i dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać łyżką do połączenia. Do miski wbić jajka, dodać miód i orzechy, następnie całość dokładnie wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać ciasteczka – około łyżeczkę ciasta na jedno, formując spłaszczone kulki łyżeczką.
Ciasteczka piec w temperaturze 180º przez ok. 12 – 15min, do lekkiego zbrązowienia.
Smacznego 🙂


Jeden Komentarz
Julia Zapłocka
Pięknie wyglądają te ciacha, idealne w podróż albo do pracy czy dla dziecka do szkoły 🙂