Ciasteczka owsiane
Ciastka,  Na słodko

Ciasteczka owsiane

z orzechami

Piękną mamy wiosnę tej zimy… Czas więc na wiosenne porządki i odkurzenie bloga. Na dobry (ponowny) początek – szybki i prosty przepis na pyszne ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi. Powstały spontanicznie, jako efekt improwizacji, ale zgodnie stwierdzamy, że efekt jest pyszny!

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z ok. 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • duża garść orzechów włoskich

Masło roztopić w garnuszku i gotować na średnim ogniu, aż zacznie lekko brązowieć. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Orzechy posiekać na dość drobne kawałki.

Płatki owsiane, mąkę, cukier biały i trzcinowy, proszek do pieczenia oraz cynamon wymieszać w misce. Następnie do suchych składników wlać roztopione masło i dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać łyżką do połączenia. Do miski wbić jajka, dodać miód i orzechy, następnie całość dokładnie wymieszać.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać ciasteczka – około łyżeczkę ciasta na jedno, formując spłaszczone kulki łyżeczką.

Ciasteczka piec w temperaturze 180º przez ok. 12 – 15min, do lekkiego zbrązowienia.

Smacznego 🙂

Ciasteczka owsiane

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *