Ciasto marchewkowe
Ciasta,  Na słodko

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych – przygotowywałam je już wieeele razy w formie babeczek, dziś przyszedł czas na klasyczną formę, w dużej blaszce. Ciasto inspirowane przepisem z Moich Wypieków wyszło przepyszne – miękkie, wilgotne i aromatyczne, a krem z serka dopełnia idealnie całości.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 320g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (można pominąć)
  • 5 jajek
  • 150g brązowego lub trzcinowego cukru
  • 150g drobnego białego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 320ml oleju
  • 400g marchewki startej na dużych oczkach
  • ok. 100g orzechów włoskich
  • 250g ananasa z puszki

Prostokątną formę o wymiarach 26×36 wyłożyć papierem. Orzechy z grubsza posiekać, ananasa odsączyć i pokroić w dość drobną kostkę.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy wymieszać. Do osobnej miski wlać olej, dodać do niego cukier biały, brązowy i z wanilią, wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Następnie do mieszanki dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając dokładnie po dodaniu każdego.

Suche składniki przesiać do miski z mokrymi, całość wymieszać krótko rózgą kuchenną, do połączenia się składników. Do gotowego ciasta dodać marchewkę, orzechy i ananasa, całość wymieszać.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej foremki, wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 170º, przez ok. 40min – do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z foremki i posmarować kremem.

Krem z serka philadelphia

Składniki:

  • 80g masła
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 250g serka philadelphia
  • 2 – 3 łyżki płynnego miodu
  • do dekoracji np.: cynamon, połówki orzechów włoskich

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Pod koniec ucierania dodać miód. Następnie do masy dodawać partiami serek philadelphia, ucierając całość po każdej partii. Na koniec w razie potrzeby dosłodzić do smaku.

Gotowym kremem posmarować wierzch wystudzonego ciasta i udekorować np. orzechami włoskimi i cynamonem.

Smacznego 🙂

"<yoastmark

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *